Holtingerzand - Bosweg (Oude Willem) (20 km)

maandag 30 april 2012 Koninginnedag

 

De Nederlandse driekleur wappert vrolijk aan de huizen en bij de gebouwen waar we langs komen. De vlaggen hangen uit want het is vandaag Koninginnedag.

Net als veel mensen gaan we vandaag op stap. Alleen wij gaan een route van het Drenthe pad lopen. Vanaf het Hunehuis  lopen we al snel op een zandpad, De natuur is prachtig in deze tijd van het jaar. De bomen krijgen steeds meer bladeren en we zien het gekrioel van een grote hoeveelheid mieren die alweer druk aan het werk zijn om een prachtig mierennest te bouwen.

De route loopt veel over zandpaden door het esdorpenlandschapen. De akkers liggen wat hoger op de essen en lager gelegen natte weiden.
De veenmeertjes laten een prachtig stukje natuur zien.

Zo lopen we naar Diever, daar zien we het gekrioel van een grote hoeveelheid mensen die door elkaar lopen op de Oranjemarkt rondom de kerk.
Op een terrasje nemen wij een heerlijke oranje tompouce.

We lopen daarna verder door het Drents-Fries Wold.  Een nationaal park van ruim 6000 hectare groot. Vroeger ruim 100 jaar geleden bestond het gebied vooral uit stuifzanden. In 1934 zaten bijna 6000 Drenten in de werkverschaffing en hebben door het planten van de bomen het landschap ingrijpend veranderd.  De werkomstandigheden waren toen erg slecht. 
Het zand wat we hier en daar zien laat nog een beetje van zijn oude glorie zien. We zien vooral veel bos.

Genietend van de wandeling en het weer lopen we soms een beetje van de route af. Gelukkig geeft het geen grote problemen en kunnen we steeds weer snel de route vinden.
We komen nog langs een zandheuvel en daarna via de Bosweg op de plek waar onze auto staat.  

 

Totaal gelopen: 58 km
Nog te gaan:   266 km