Marken (6 km)

zondag 15 augustus 2010

 

Het is een winderige dag als wij vertrekken.  Eerst gezellig met een tante uit Groningen op de koffie bij een tante in Hoorn. Daarna gaan wij naar Volendam en nemen de boot naar Marken.
Op het IJsselmeer is de wind krachtig.  De boot deint over de golven op en neer en in de lucht zien de donkere wolken er indrukwekkend uit
Aangekomen op het eiland is er meteen de drukte van de toeristen. Lopend langs de huizen en winkelend in de souvenirs winkel van 'koopvrouw' Sijtje Boes die van Marken een toeristenattractie maakte. Wij starten de route van het Zuiderzeepad.

 

Via enkele ophaalbruggen komen we in de Kerkbuurt. Dit is de hoofdstraat van Marken. Daarna klimmen we de dijk op. De wind, het water en de luchten maken deze wandeling bijzonder.
Na plm. 5 km komen we weer bij de kenmerkende huisjes. Karakteristiek zijn de houten huizen op palen.  Nog ouder zijn de zogenaamde werven, kunstmatige verhogingen waarop werd gewoond. We lopen de laatste kilometer van deze route en gaan daarna weer met de boot naar het vasteland.

 

Het water tussen Marken en het vasteland heet de Gouwzee.
Een mooi eiland en beslist de moeite waard om nog eens heen te gaan.

 

 

 

Totaal gelopen 70 km
Nog 335 km te gaan.