Nieuwendam (Oranjesluizen) - Flevopark (14 km)

donderdag 9 september 2010

 

Gelukkig het is droog. Na alle regen van gisteren belooft dit een mooie wandeldag te worden. Alvorens we echt met de routevan start gaan lopen we eerst nog 2,5 km naar de Oranjesluizen. Daar is alweer volop bedrijvigheid.

De route start vandaag in Nieuwendam. Vanaf de Nieuwendammerkade komen we via een bruggetje in het natte en vochtige Vliegenbos. Vanuit het Vliegenbos lopen we naar het Vogeldorp. Het Vogeldorp is iin 1917 gebouwd als noodoplossing voor de nijpende woningnood. Er is voor deze woningen niet geheid maar de woningen staan op een betonplaat, Dit om een periode van 15 jaar te overbruggen. De woningen staan er echter nog steeds en er wordt met plezier gewoond. De tuintjes zijn 2 meter diep. De kleine straatjes heten simpel Eerste t/m Zesde Vogelstraat.

We lopen verder en komen bij het IJ. Met het IJpleinveer, een pontje, steken we het IJ over. Door Waterland komen we aan bij het Centraal Station. Mensen, mensen en mensen, dit tussen prachtige gebouwen is wat we zien. Je voelt je meteen een wereldburger.  Het Zuiderzeepad brengt je naar de Zeedijk. De Zeedijk is het centrum van een klein Chinatown. De oostersekeuken is er volop vertegenwoordigd.

Het wandeltempo is niet erg hoog. Dit komt door het laveren tussen alle mensen en dan ook nog de mooie gebouwen willen bekijken. Het is allemaal wel indrukwekkend.

Op de kop van de IJ tunnel is een opvallend groen koperen gebouw in de vorm van een scheepsboeg. Nemo genaamd. (Nemo is een wetenschapsmuseum).
Daarnaast ligt een replica van een VOC schip.
We lopen door en komen bij het Entrepotdok. Dit is een 19e eeuws pakhuizencomplex. De pakhuizen staan in alfabetische volgorde met namen van havenstadjes. De 'kalenderpakhuizen' daarnaast zijn genoemd naar de maanden van het jaar. Het zijn nu dure appartementen.

Via de Mauritskade komen we terecht in de Javastraat. Deze straat weerspiegelt de multi-culturele samenleving van Amsterdam. De Javastraat wordt wel de goedkoopste straat van Amsterdam genoemd. Talloze Turkse en Marokkaanse winkeltjes bieden hun levensmiddelen tegen spotprijzen aan. Een hele gezellige straat.

En dan lopen we richting Flevopark. Bij de kanaaldijk gaan we de Amsterdamsebrug over en komen dan uit bij de camping waarop wij staan. Camping Zeeburg.

Na gisteren als eenlingen eenzaam in de regen over de weilanden te hebben gebaggerd was vandaag een bijzondere ervaring.
We voelden ons wereldburger tussen al deze mensen, en mens in de wonderlijke wereld van de hoofdstad van Nederland de stad Amsterdam.

 

 

 

 

Totaal gelopen 107 km
Nog 398 km te gaan.