Strabeek - Sint Pietersberg (15 km )

 

zondag  3 juli 2011

Vandaag is de dag. Vanuit Strabeek lopen we naar de Sint Pietersberg. Onze laatste etappe een bijzonder gevoel dat we nu het eindpunt gaan bereiken.

Genietend lopen we door het landschap. Door Grubben, dat zijn holle wegen, waar vee langs kwam en de dorpen met elkaar verbond. De door een deur gesloten hoeven (boerderijen) maken je nieuwsgierig wat er achter zit. Als de deur naar binnenplaats open staat nemen we een kijkje en zien een mooie binnenplaats.

Het blijft bijzonder om de diverse opschriften te lezen voor Pieterpadders. Zoals het bord met geneeskrachtig water.

Als we Maastricht binnen lopen valt ons op hoe druk het is op deze zondag. En hoe verder we lopen blijken er steeds meer mensen langs de kant van de weg te staan. Onwaarschijnlijk dat ze er allemaal voor onze intocht staan?  Wat blijkt Bij de kapel waar St. Servaas in het 384 werd begraven ontstond een klooster, dat uitgroeide tot een rijke abdij. De plek groeide uit tot een bedevaartsoord en is dat nog steeds. Om de zeven jaar vindt de 'Heiligdomsvaart' plaats, de ommegang door de stad met relieken van de Maastrichtse heiligen. En dat juist vandaag ervaren wij als heel bijzonder.

En dan de laatste meters, nog een wat steile weg omhoog, nog even verder en dan........................... daar is het eindpunt. De paal die het einde aangeeft van het Pieterpad. Euforisch lopen we de laatste meters.

Er zijn meerdere mensen op de Sint Pietersberg en er heerst een vrolijk sfeertje.  Een vriendelijk meneer neemt onze fotocamera ter hand maakt foto's als wij de meegenomen champagnefles ontkurken, de glazen heffen en drinken op het behalen van deze route.

Het Pieterpad ooit door Toos en Bertje in kaart gebracht, gelopen door duizenden wandelaars en het zal nog gelopen worden door duizenden.
Maar vandaag is onze dag!

 

2006  - 2011
492 km

Het Pieterpad

Meindert - Ina - Gerard - Petra