Doornspijk - Elburg  (5,1 km)

 

Donderdag 6 september 2012

 Op onze laatse wandeldag tijdens deze kampeerdagen lopen we een korte route maar beestachtig mooi.

 Vanuit Doornspijk lopen we al snel op de Kerkdijk en daarna volgen we de grasdijk. Daar zijn de gereconstrueerde fundamenten van de kerk te zien. Het eerste houten kerkje moet vóór 900 al op die plaatst zijn gebouwd. Het weidegebied tussen Doornspijk en Elburg heeft de naam Het Goor. 'Goor' betekent  modderig, laaggelegen land.

 

Op de dijk komen we eerst koeien tegen. Rustig, al grazend doen ze een stap opzij als wij willen passeren. De schapen staan ons vriendelijk schaapachtig aan te kijken. Zijn wat nieuwsgieriger laten ons rustig door hun groep lopen. Later passeren we een paard. Nieuwsgierig loopt deze onze richting uit maar het beest vinden we imposant dus doen wij nu maar een stap opzij.

 

Zo komen we aan in Elburg.
Elburg was in de 13e eeuw al een handelsstadje. Elburg lag oorspronkeijk westelijker. In de 14e eeuw was er veel land weggeslagen en gaf de hertog opdracht een geheel nieuwe stad landinwaarts te bouwen. Dit in slechts 4 jaar (1393-1396). De stad werd ommuurd en van torens en poorten voorzien.

 

In Elburg is het gezellig druk. De oude (EB) schepen liggen gemoedelijk in het water. Vanaf een terras aanschouwen we de bedrijvigheid. Een mooie afsluiting van deze wandeldagen. 

 

Totaal gelopen 243,5 km
Nog 161,5 km te gaan.