Monnickendam - Nieuwendam (Oranjesluizen) (23 km)

woensdag 8 september 2010

 

In de regen vertrekken we vanaf camping Zeeburg. Leuke internationale camping. We gaan met de tram naar het centraal Station in Amsterdam. Nadat we begrijpen hoe de OV-chipkaart werkt blijkt dat we ook zonder kunnen. We zoeken de bus op die ons naar Monnickendam brengt.

Bij de Grote Kerk in Monnickendam is de start. We komen al gauw op de dijk. We lopen in één hele grote regenbui met soms een momentje droog. Na een aantal kilometers  op de dijk te hebben gelopen gaan we via weilanden en uiteindelijk daarna weer de dijk op. Opnieuw gaat de route kris kras door de weilanden, slootkanten. in het gebied Waterland verder. We zijn inmiddels doornat en lopen in het natte gras en proberen over de glibberige bruggetjes de weg te vinden wat niet mee valt en soms valt. Nat, nat, nat. En zo samen lopend in de regen midden in de natuur is heel bijzonder. We genieten zelfs van de route, de dieren en de paadjes.

Vanaf Holysloot komen we bij het onvoltooide kanaal langs, dit is goed te zien. Dit kanaal zou worden gegraven om de ondiepte Pampus voor het IJ te omzeilen. Het is niet afgemaakt omdat men dacht dat het te duur zou worden.
Verder lopend komen we bij Durgerdam. Wat opvalt hier zijn de vele fietsen die op de loopbrug van de schepen staan.
Gelukkig klaart het weer een beetje op en kunnen we wat beter om ons heen kijken.

We komen bij de Oranjesluizen. Indrukwekkend om te zien. Lopend over een sluis en een volgende sluis zien we schepen binnenkomen en vertrekken. Het duurt even voordat wij de overkant bereiken. Daarna nog 2,5 km naar de camping.

Vandaag hebben we het gevoel niet alles te hebben gezien maar door de weersomstandigheden wel de elementen van de natuur, regen, wind te hebben ervaren.
Dit maakte deze dag een bijzondere belevenis.

 

Totaal gelopen 93 km
Nog 312 km te gaan.