Ouddorp - Paviljoen Boelies (14,3 km)

 

Woensdag 31 mei 2017

Het is een fijn weerzien in Ouddorp waar we vorig jaar onze wandeldagen eindigden maken we nu nieuwe start.

Al wandelend komen we na ongeveer 3 km aan in Goederee. Wat een leuke plaats, smalle straatjes, oude huizen die er keurig uitzien. Wat vooral opvalt zijn de plantenbakken die voor elk huis staan. Het geeft een vriendelijk en welkom gevoel. Al wandelend op het gras van de Noordhavendijk, lopen we langs de 'Nieuwe Waterweg'. Om verzanding tegen te gaan moest het steeds worden uitgebaggerd. Uiteindelijk ging de grote haven alsnog verloren door de vele aanslibbingen. Het standbeeld herinnert aan de tijd dat vissers zo hun mand met vis het land op droegen.

Het zijn lange stukken min of meer rechte  wegen, en met de warmte van de zon is het een kwestie van doorlopen en kilometers maken.
Al lopend komen we bij de Haringvlietdam
.

De Haringvlietdam uit 1971 wordt ook wel 'de kraan van nederland'genoemd. een 1 km lang spuitluizencompex in de dam regelt de afvoer van het water uit de Maas, Waal en Rijn, wat neerkomt op 60% van het totale rivierwater in Nederland. De gevolgen voor natuur en milieu bleken desastreus. Momenteel wordt daarom alleen bij stormvloed en lage waterstand in de rivieren de sluizen gesloten.

De Haringvlietsluizen zijn een mooi bouwwerk. Als we in de gelegenheid zijn om via een trapje dichter bij de sluizen te komen doen we dat.
We vervolgen onze route en gaan via een stenen dijktrap omlaag. Door het gras lopen we richting de oever van het Haringvliet waar we uitkomen bij het einddoel van onze route van vandaag Paviljoen Boelies.

 


Totaal gelopen 142,1 km
Nog te gaan      61,9 km