Ravenswoud - Broekdijk (15,5 km)

Zondag 7 april 2013

Na de winter 2012-2013, waar in iedere maand sneeuw viel, is bijna iedereen in Nederland toe aan de lente. De start van de lente is veel te koud.
Maar ondanks de wat lage temperaturen gaan wij op stap.

Al snel lopen we door het Fochteloërveen, Hier hebben honderden jaren turfwinning en ontginning plaats gevonden ten behoeve van landbouwgrond waardoor het hoogveen grondig is opgeruimd.  Natuurmonumenten probeert de groei van het hoogveen weer aan de praat te krijgen. Wat we nu zien is een prachtig landschap.

Door de oprichting van de Maatschappij van Weldadigheid werden koloniën gevormd. De armoede in de grote steden was enorm. Mensen kregen de kans om in de koloniën te gaan wonen. Dit onder streng toezicht en met vele voorwaarden. Een strafkolonie kwam in Veenhuizen waar landlopers, vondelingen en dronkaards moesten worden heropgevoed.De koloniën zijn uiteindelijk niet het succes geworden wat de oprichter (rond 1818) Van den Bosch had verwacht. Nu is het een gebied rijk aan historie.

Als Drentenaren is dit gebied voor ons zo vanzelfsprekend dat je 'vergeet' wat er zich allemaal heeft afgespeeld.
Vandaag zijn wij wandelaars die al lopend ervan genieten.

Via Veenhuizen waar het op deze zondagmiddag gezellig druk is lopen we door. Via de bossen gaan we richting het eindpunt. Hier in het bos komen we erachter dat de route intussen is aangepast. Even zoeken dus voor de juiste route.

Totaal gelopen: 91 km
Nog te gaan:   233 km