Vollenhove - Ossenzijl (20,1 km)

 

Zondag 28 juli 2013

 Vandaag gaan we op pad. Het is de dag na de eerste officiële hittegolf 2013, de vorige hittegolf was 7 jaar geleden.
We brengen eerst de fietsen naar Ossenzijl en rijden dan naar Vollenhove.

 In Vollenhove starten we om 9.30 uur met onze wandelroute van vandaag.
Met een heerlijke zomerbries in de rug lopen we, al zigzaggend langs de koeienvlaaien,  een rechte weg langs het Vollenhoverkanaal.

 We komen aan in Blokzijl, een monumentaal vestingstadje waar prachtige Hollandse woonhuizen om de havenkom staan. Het hoogwaterkanon aan de Noordkade, dat oorspronkelijk op de Zeedijk stond, werd vroeger afgevuurd om de bevolking te waarschuwen als er een overstroming dreigde.

 We lopen verder en komen bij het gehucht Nederland. Vandaar gaat het door de moerassengebieden van de Weerribben. De brandende zon vergezelt ons op de route.
Het Nationaal Park Weerribben-Wieden bestaat uit plassen en sloten. Met de boot kun je dit natuurgebied ongetwijfeld het beste ontdekken, maar ook wandelend is het zeer de moeite waard.

 In Kalenberg nemen we een pauze.  Op het terras bij het café bij de brug genieten we van het schouwspel van de vele bootjes en plezierjachten die voorbij varen. Het is er gezellig druk. De route gaat verder via het fietspad langs de Kalenbergergracht. De hoge bruggetjes en het smalle fietspad langs het water zijn mooi om te zien. Het lopen is vermoeiend omdat je steeds van het fietspad in de berm moet staan om passerende fietsers voorbij te laten gaan.

 Zo komen we al lopend aan in Ossenzijl. Ossenzijl was vroeger een tussenhaven voor de turfhandel. Ook hier is het vandaag één en al bedrijvigheid. Wandelaars, fietsers maar vooral de vele bootjes maken op deze warme zomerdag de indruk van vrijheid en blijheid.

 Nagenietend fietsen we vanuit Ossenzijl weer terug naar Vollenhove.

 

Totaal gelopen 321,3 km
Nog 83,7 km te gaan.