Spakenburg - Oldenaller  (15,2 km)

 

Vrijdag 23 maart 2012
 

Deze keer doen we het anders. Reisden we voor de afgelopen routes met openbaar vervoer, nu hebben we de fietsen mee, met een fietsendrager achter op de auto.
De bus en trein verbindingen in de omgeving die we nu gaan lopen zijn slecht en kost veel reistijd.

We besluiten de auto in Oldenaller neer te zetten en dan fietsen we naar Spakenburg. Nog een beetje frisjes in de vroege ochtend maar het lijkt erop dat het een warme dag gaat worden.
In het rustige centrum van Spakenburg zetten we de fietsen neer. We kunnen op pad.

 
Langs een historisch haventje en daarna een kleine omleiding, lopen we al snel op de dijk. De temperatuur is aangenaam warm. De stilte, het geluid van allerlei vogels. de geurem van de natuur. Wij genieten.
Na plm. 4,5 kilometer komen we bij het gemaal Hertog Reijnout. Op een bankje nemen we een rustpauze en genieten van de koffie en het prachtige landschap.

We lopen een aantal kilometers door en komen dan via een brug op het bedrijventerrein van Nijkerk. Ook dat soort gedeeltes komt nu eenmaal voor bij het wandelen van een LAW. Wij zijn altijd blij als we weer zo'n stuk gehad hebben. Bij verkeerslichten steken we een drukke weg over en loopt de weg door tot aan restaurant Salentein. Aan de rechterhand zien we een prachtige duiventoren. Als voedsel en voor de mest was deze zeer belangrijk. Duivenmest werd zelfs gebruikt om kleren mee te wassen.

Salentein is van oudsher een boerenhoeve. De mooie hoektorens geven de indruk van een kasteeltje. De route loopt via een kronkelend pad. Hier en daar een boerderij. Na een klinkerpad lopen we het landgoed Oldenaller op. Ook daar lopen we over een heel oude klinkerweg. De oude bomen zijn prachtig om te zien. Je kunt je voorstellen dat dit hier al vele eeuwen er is. Het vierkante kasteel, gebouwd in 1655 is prachtig om te zien.

 

Vanaf het landgoed loopt de weg waar aan het eind onze auto staat. Nu nog even terug naar Spakenburg. In Spakenburg is het inmiddels gezellig druk. Op een terrasje genietend van een visje.

 

Totaal gelopen 180,2 km
Nog 224,8 km te gaan.