't Zand - Uitwierdermaar (14,9 km)
 

 zondag 5 september 2021

 

De kerktoren in 't Zand slaat één keer, het is half 11 als we op pad gaan.  Het is nog mistig maar de zon doet al z'n best daar doorheen te breken.
We lopen over een betonnen bruggetje en lopen langs de akkers en enkele boerderijen.  Op de paden kruipen slakken in een slakkengangetje voort, ons tempo is gelukkig wat hoger.

In dit gebied zijn meerdere gaslocaties. Een reden waardoor de bodem jaarlijks een halve centimeter zakt. Het waterschap probeert met nieuwe waterkeringen en sluizen dit tegen te gaan.
Al lopend komen we langs het buurstschap Arwerd.  Rond 1200 werd in deze streek een klooster gesticht, nu staat er een boerderij.

De zon laat zich zien en het wordt heerlijk warm. Wij genieten van de wandeling in deze omgeving. We zoeken een pauze plek op en vinden deze op enkele balen stro. Op deze plek nemen we nog eens extra de mooie omgeving in ons op.

Daarna lopen we verder richting Appingedam.  Appingedam ontstond rond het jaar 1200 op een kruispunt van water- en landwegen aan de Appe en de Delf. de naam ontleend zicht aan een dam in de Appe. Vandaar Appingedam.
We lopen op een pad langs de waterwegen waar woonboten liggen. En zo komen we uiteindelijk in het centrum van Appingedam. Daar zien we de bekende hangende keukens over het water. De straatjes, de oude huizen en de vele bruggetjes geven je het gevoel terug in de tijd te lopen.

We lopen nog een eindje door naar Uitwierdermaar tot aan de parkeerplaats waar onze auto staat. Het was een prachtige dag met heel mooi wandelweer in een prachtige omgeving. 

 

Voor foto's klik hier.Totaal gelopen 218,2 km
Nog 50,9 km te gaan.