Ruinen - Holtingerzand (18 km)

woensdag 21 maart 2012

Het is lente, en op deze stralende woensdag beginnen we aan de tweede etappe van het Drenthepad. De zon laat zich al snel zien en de temperatuur is verrassend warm.
Vanaf Ruinen lopen we naar de dorpsrand en daarna over een onverhard pad door de akkers (essen). Soms lopen we over asfalt en dan weer over zandwegen. Net als de natuur liijken ook de mensen nog niet ontwaakt.
Het is heerlijk rustig. We drinken ons kopje koffie in de zon en onze zitplaatsen zijn grote stenen die nog veel in het gebied voorkomen.

Na Dwingelerdijk lopen we richting Uffelte. Ook nu soms over verharde wegen en dan weer zandweg. Het Drentse Landschap beheert veel van de grond. De Limousin-runderen die normaal in het gebied lopen zien we nog niet. We komen uit bij de de Oude Vaart (voorloper van de Drentse Hoofdvaart) en gaan daarna over de 1e Uffelterbrug.  Zittend langs de wal genieten we van een broodje, het uitzicht en de heerlijke lente dag.

 Vanuit Uffelte lopen we richting Holtingerzand. Opnieuw een heel stuk over een zandpad. De weg voert ons naar de Havelterberg. De Havelterberg is een stuwwal en ontstaan in het Saalien, 125000 jaar geleden. De Havelterberg werd gevormd door een gletscher. Hier zien we grafheuvels.  Ook de Schotse hooglanders die normaal in het gebied rondlopen laten zich nog niet zien.

Ons eindpunt deze dag is de parkeerplaats bij het Hunehuis. Ooit rond 1930 gebouwd als kamphuis voor de arbeiders jeugd, is het sind 1939 in het bezit van Nivon en kan er nog steeds gelogeerd worden.

 

Totaal gelopen: 38 km
Nog te gaan:   286 km