Ferwoude - Wons (16,7 km)

Maandag 21 april 2014

Het is tweede Paasdag. De kerkklok in Ferwoude laat van zich horen. Het is halftien als we op pad gaan. We zijn meteen weer onder de indruk van de weidsheid van het Friese landschap. Wat opvalt zijn de vele kleine sluisjes die de waterstand in de sloten op peil houdt.  Lopend door de weilanden komen we uit bij Allingawier.

Allingawier is een museumdorp. Verrassend leuk en zeker de moeite waard om eens helemaal te bekijken. In het café nemen we wat te drinken en proeven de zelfgemaakte drabbelkoek.  In het café wordt voorgedaan hoe deze koeken worden gemaakt. We krijgen ook zelfgemaakte advocaat te proeven. Ondanks dat het gaat regenen houdt de ingenomen advocaat ons voorlopig wel warm.

Voor het wandelen hebben we gamaschen gekocht. We volgen het pad, door het hoge gras van de weilanden. De gamaschen houden benen en schoenen droog. Zeer de moeite waard om deze te hebben. De volgende kilometers lopen niet makkelijk, de oneffenheid van de weilanden, de hekjes die we over klauteren kosten veel energie.  Vlak bij een boerderij staan de koeien links en rechts van het pad. Ze laten ons goedaardig voorbij lopen. We lopen door tot Makkum.

In Makkum staat de bekendste keramiekfabriek uit Friesland. Als we het mooie dorp zijn uitgelopen volgt opnieuw een stuk door de weilanden. Via het erf van een boerderij lopen we het laatste stukje naar Wons.  Het eindpunt van deze etappe is bij het prachtige oude kerkje in Wons.

Voor foto's klik hier.

Totaal gelopen 36 km
Nog 233,1 km te gaan.