Farmsum - Termunten (10,9 km)

maandag 13 september 2021

Als we Farmsum uitlopen zien we schapen rustig grazen maar wat meteen opvalt is dat we nu langs en door een heel groot industrie en haven gebied lopen. 

De windmolens staan groot en imposant in deze omgeving. De energie die zij leveren maakt je bewust van de noodzaak.
Groningen Seaports is commerciële exploitant en beheerder van de haven van Delfzijl en de Eemshaven. Ze hebben als doel om de chemische industriecluster voor 2050 volledig klimaatneutraal te laten zijn.
Zoals wij het zien lijkt dat een bijna onmogelijke opgave maar de tijd zal het leren.

We passeren de brug over het Oosterhoornkanaal en via een klein klinkerpaadje Weiwerd in. We zien geen huizen maar alleen afgebakende veldjes waar niets op staat.
Een bewoner van één van de weininge huisjes die er verscholen nog staan groet ons vriendelijk en wij vragen hem hoe het komt dat het landschap er zo uit ziet.
De man neemt de tijd om ons uit te leggen dat hier huizen en boerderijen hebben gestaan maar dat deze allemaal zijn opgekocht door Groningen Seaports die de grond nodig had voor de ontwikkeling van de industrie.
Een boeiende verteller waar je lang naar kunt luisteren maar we gaan weer verder na de man bedankt te hebben voor zijn uitleg.

Nagenietend van deze onverwachte ontmoeting gaan we weer richting de dijk. De vuilverbrandingsinstallatie verspreidt een welbekende maar wat onaangename geur.
We lopen over een veerooster en gaan omhoog de dijk op richting het verdwenen dorp Oterdum. Omdat de zeedijk op deltahoogte moest worden gebracht (rond 1970) werd het kerkje van Oterdum gesloopt.
Na de dijkverhoging zijn de grafstenen weer teruggezet. Het monument  - de opgeheven hand - 'beschermt' de rustplaats.
Het verleden, heden en toekomst is de deze omgeving heel duidelijk zichtbaar.

Van Oterdum volgen we een aantal kilometers het pad op de dijk. We lopen door naar Termunten.  We volgen de hoofdweg door het dorp en passeren de klapbrug over het Termunter Zijldiep.
De visrestaurantjes zien er gezellig uit, helaas zijn ze op maandag gesloten. We lopen door en komen uit bij de kerk het eindpunt van de route voor vandaag. 

 

 

Voor foto's klik hier.Totaal gelopen 240,4 km
Nog 28,7 km te gaan.