Kruiningergors - Paviljoen Breeze (12,8 km)

 

Zaterdag 3 juni 2017

Na een onweers- en regenbui ziet de natuur er weer verfrisd uit. Vandaag starten wij onze wandeling vanaf camping Kruiningergors waar we met onze cara staan.
We lopen over een duin/gras pad en komen al snel in de buurt van de Stenen Baak. De Stenen Baak is een vuurtoren die in het verleden onmisbaar was voor de schepen die Brielle wilden aandoen.

 

We houden halt bij een groep mensen met honden. Ons wordt door één van hen verteld dat men bezig is met een wedstrijd. De honden moeten na een 'schot' de buit ophalen. Onder de indruk blijven wij hier een tijdje naar kijken alvorens verder te lopen.

De route gaat verder over een graspad en een fietspad en zo lopen we Brielle in.
Op 1 april verloor Alva zijn bril. Oftewel Den Briel, zoals het vroegere Brielle heette. Deze beroemde uitdrukking gaat over de inname van de stad op 1 april 1572.
Nog jaarlijks wordt deze historische dag nagespeeld in Brielle.
In een kruithuis is over de watergeuzen een tentoonstelling. We gaan toch maar even naar binnen en een enthousiaste meneer vertelt ons één en ander hoe Brielle werd bevrijdt van het Spaanse juk.

Na zigzaggend door Brielle te hebben gelopen lopen we via een lang fietspad door. Links van ons zien we steeds een stuk van het Brielse Meer. Er is veel watertoerisme.
De route eindigt vandag bij Paviljoen Breeze waar we nog even nagenieten in het zonnetje van deze wandeldag.  

 

 

Totaal gelopen 174,2 km
Nog te gaan       29,8 km