Oldenaller - Drie  (22,5 km)

 

Maandag 3 september 2012
 

Wat een heerlijk gevoel van vrijheid. Om vrij te zijn en onbezorgd te kunnen wandelen.

 Daar worden we meteen aan herinnerd bij de start van deze route.
Bij de Oldenallersebrug werd op 1 oktober 1944 een aanslag op een Duitse auto gepleegd. Deze aanslag was aanleiding voor het platbranden van ruim honderd woningen en de deportatie van de gehele manelijke bevolking van  Putten. Deze represaille heeft 550 Puttenaren het leven gekost. Het Duitse optreden tegen de burgerbevolking van Putten is één van de ergste oorlogsmisdaden gepleegd in Nederland.
Bij de brug herinnert een monument aan wat er toen is gebeurd.
 

We wandelen al snel door de bossen en zien de eerste tekenen van de naderen herfst. Enkele eikels, paddestoelen en de bladeren die al een beetje gaan verkleuren.
De liniaalrechte brede paden zijn restanten van de  'koningswegen' . In de 17e eeuw aangelegd om voor de koninklijke stoet korte verbindingen te vormen met de jachthuizen. 

 Lopend door het Speulder- en Spriedelbos herkennen we duidelijk de verschillen tussen de beide bossen.
Het Speulderbos was bestemd voor de jacht, en de begroeing heeft meer kans gekregen om als dekking dienst te doen voor het wild.
Het Spriedelbos is altijd een boerenbos geweest. De boeren kapten er geriefhout (voor de bouw) en bosstrooisel werd gewonnen voor bemesting van de akkers.

 Het eind van deze route is bij het Boshuis in Drie. We fietsen daarna terug naar Oldenaller waar de auto staan.
De komende dagen overnachten we op camping Samoza. Samoza is een samenvoeging van drie campings, waaronder Saxenheim. De familie Ploeg heeft daar 50 jaar geleden al gekampeerd.
Het restaurant op de camping herinnert als enige nog aan die periode.

 

Totaal gelopen 202,7 km
Nog 202,3 km te gaan.