Flevopark - Muiden (12 km)

vrijdag 10 september 2010

 

- Natuur is de afstand tussen twee steden -

Vandaag lijkt het weer goed. We hebben zin om op pad te gaan.
De route van vandaag begint vanaf de camping Zeeburg. We lopen al snel door het Diemerpark en komen bij de Diemerzeedijk. Dit is een route over de vuilnisbelt van vroeger. In de jaren '60 en '70 zijn hier omvangrijke illegale lozingen geweest onder meer van giftige stoffen.

Inmiddels heeft er een sanering plaats gevonden. Dit door het park als een daktuin boven de gifbak te leggen. Er mogen in het park geen diepgewortelde bomen groeien.  De voortdurende controle maakt dat je er gewoon veilig kunt lopen.

Lopend langs het IJ-meer zien we dat daar veel woningen worden gebouwd. Prachtige locaties om te wonen. Jammer dat daarvoor een mooi natuurgebied wordt opgeofferd.

Bij de elektriciteitscentrale nemen we een koffie/thee pauze. Om ons heen kijkend zien we de hoogspanningsmasten alle kanten op. Koelwater wordt hier geloost op het IJ meer. Lopend over de Muiderzeedijk zie je in het landschap rechts de snelweg met daarop de vele auto's. Een apart gezicht als je zo over de dijk loopt en begroet wordt door schapen.

Aankomende in Muiden zien we het Muiderslot. Gebouwd door Floris V. Prachtig zoals het Slot daar staat.
Muiden is met Stavoren en Medemblik de oudste Zuiderzeestad. Doordat vroeger Floris V hoge tollen hief op passerende schepen en hij Amsterdam het privélege van tolvrijheid verleende, heeft Muiden nooit uit kunnen groeien tot een grote havenstad.

Als we bij de kapper langskomen brengen we deze ook een bezoek. Daarna zoeken we het busstation op om ons naar Weesp te brengen. Van daar met de trein naar Amsterdam Centraal en tot slot met de tram naar Zeeburg. De dag begon zonning maar inmiddels regent het weer.

We raken al aardig vetrouwd in deze omgeving.

 

Totaal gelopen 119 km
Nog 286 km te gaan.