Ossenzijl - Echtenerbrug (19,8 km + 3 km)


Dinsdag 3 september 2013

 De caravan hebben we neergezet op camping Lemsterhop.
Op de camping staan slechts twee caravans en onze campingburen blijken ook het Zuiderzeepad te lopen.

 Om energie te sparen wordt Ina bij het café in Ossenzijl afgezet. Meindert brengt daarna de auto weg naar het eindpunt van vandaag en komt met de fiets weer richting Ossenzijl.
Het is een heerlijk nazomerse dag als we op pad gaan. We kruisen het riviertje de Linde en lopen via Spanga. De klokkenstoel in Spanga is het eerste friese teken. De klokkentorens van de armen worden ze wel genoemd. De veenarbeiders die hier vroeger werkten waren te arm om een stenen kerktoren te bouwen. Maar men wilde toch op waardige wijze de kerkdiensten aankondigen.
Via een schelpenpad lopen we verder. De natuur is momenteel nog prachtig, verschillende vogels en vele vlinders vergezellen ons. We lopen langs de veengracht De Scheene. De Draai aan de Scheene is een unieke draaibrug om de doorvaart van turfschepen te vergemakkelijken.

 Daarna lopen we langs de Helomavaart. Wanneer we de brug Oldelamerbrug over zijn moeten we direct links en daarna rechtsaf het graspad langs de Helomavaart volgen. Hier is de markering niet aangegeven. We klimmen over een vrij nieuw hek (‘Zal nog wel een markering op moeten’) en lopen door het hoge gras wat zeer vermoeiend is.  Uiteindelijk zien we in een wat lager gedeelte een paal met de markering, waarschijnlijk hadden we toch iets door moeten lopen bij de brug en dan links af gaan.
We vervolgen de route langs het graspad. Op een gegeven moment komen we aan bij het zelfbedieningspontje waarmee we de Tjonger over steken.

 Daarna lopen we door. Vriendelijke mensen die buiten aan het werk zijn wijzen ons erop dat de route 4 km langer is dan in het boekje is aangegeven. Het is nu een kwestie van volhouden en door blijven lopen naar het eindpunt van deze dag Echtenerbrug

 

Totaal gelopen 341,1 km
Nog 63,9 km te gaan.