Veerdam - Moddergat (13,7 km)

Woensdag 28 april 2021

 

De zon schijnt maar de warme zonnestralen worden weggeblazen door de frisse wind.
Vanaf de Veerdam gaan we van start en lopen op de zeedijk. De vele schapen en lammetjes op de dijk schenken weinig aandacht aan ons. Wij vinden het een prachtig gezicht.
Ooit lag er een dam tussen Holwerd en Ameland. Aangelegd in 1872 en moest zorgen voor nieuwe landbouwgrond. Maar door twee grote stormen sloegen grote delen van de dam weg. De huidige pier bij Holwerd is gebouwd op fundamenten van de oude dam.

De route gaat over de zeedzijk naar Wierum. Wij lopen dan weer op de dijk en dan weer onder op het pad langs de Zeedijk  aan de waddenkant. Onderweg worden we aangesproken door een vriendelijke schapen controleur. Zij vraagt ons om of samen op de dijk te lopen of samen onderlangs. Dit omdat er veel lammetjes zijn die net 2 dagen buiten zijn en die dan wellicht weghuppelen en hun moeder kwijt raken. Een goede tip van haar. We maken nog even een praatje over de mooie natuur en gaan dan samen op de dijk verder.
Deze keer nemen we een de alternatieve route een buitendijkse natuurgebied, het is een prachtige plek voor de vele vogels.
Uiteindelijk komen we aan in Wierum waar een terpkerkje staat.
Vroeger lag de kerk midden in het dorp maar door een paar stormen is de noordkant van het dorp verloren gegaan. Het kerkje is nu als het ware tegen het wad aangeplak
t.

We gaan via een trap weer de dijk op. En lopen zo verder richting Moddergat. Het is eb en vanaf de dijk zien we de grote zandplaat, de Engelsmanplaat, tussen Ameland en Schiermonnikoog. Vanuit Wierum zijn hier wadlooptochten naar toe.
Het pad van deze route over de zeedijk is wat saai, maar laat ook heel veel moois zien. 
We komen aan in Moddergat. 

In verband met de Covid -19 pandemie ging een half jaar geleden alle restaurants dicht. Vandaag is de dag dat de terrassen voor het eerst weer open mogen. We zijn blij dat pas een het eind in Moddergat een leuk terras is waar we nog even nagenieten van deze route.

 

Voor foto's klik hier.Totaal gelopen 125,8 km
Nog 143,3 km te gaan.