Paal 4 - Nieuweschans (Noaberbrug) (15,6 km)

zaterdag 9 oktober 2021

 

Het is fris en mistig als we bij Paal 4 de dijk oplklimmen en beginnen aan de laatste etappe van het Nederlands Kustpad. Meteen weer onder de indruk van dit prachtig stukje natuur.
Al snel zien we dat de zon de mist probeert te doorbreken. Het geeft het landschap voor zover we het kunnen zien iets schilderachtigs,

Bij het kunstwerk de tien metalen kolommen loopt de route over een asfaltweg, we lopen door een dijkgat en zien ook nu weer de grote landerijen.
Deze akerbouwlanden in het droogemaakte Dollard polders zijn van een uitstekende kwaliteit. Vooral granen en suikerbieten worden hier veel verbouwd.
De zon is inmiddels gaan schijnen het wordt warm. We komen aan de in buurtschap Kostverloren.

Hier loopt de route langs een tochtsloot (hoofdafvoersloot die het polderwater naar het gemaal of de uitwateringssluis voert). We lopen over het maaipad.
Her en der zijn boeren bezig de uitgestrekte landbouwgronden te bewerken. Zo komen we na een aantal kilometers aan in Nieuw Beerta.

Voorbij de kerk lopen we verder en komen bij een betonpad naar de spoorlijn. We lopen een eind over het maaipad langs de spoorlijn en horen dan hetgeluid van een aankomende trein.
Een trein voorbij zien komen in dit landschap is een prachtig schouwspel. We lopen nog een tijdje door op het niet altijd makkelijk lopend maaipad.
En dan is daar Bad Nieuweschans. Het dorp ziet er vriendelijk maar ook wat vervallen uit. We gaan de brug over richting de Hoofdstraat en passeren een muziekkoepel.
De kleine straatjes die we doorlopen zijn prachtig.

En dan nog een stukje lopen .......de bocht om .....en dan zien we de Noaberbrug.
Deze brug ligt over het Wymeerster Diep, een smal kanaaltje tussen Nederland en Duitsland.

Maar daar op de brug eindigt het Nederlandse Kustpad. Einde route. Een prachtig moment.

Terugdenkend was het hele Nederlandse Kustpad (totaal 718 km) een verrassend mooie route.
We zijn onder de indruk van de goed aangegeven route, de prachtige natuurgebieden, aardige mensen die ons met trots iets vertelden over de omgeving.
Goed voorbereid hebben we het pad gevolgd, soms ging er wel eens wat mis, maar altijd gingen we gewoon weer verder.
Het was dan ook veel meer dan de ene voet voor de andere zetten.

Voor foto's klik hier.Totaal gelopen 269,1 km