Ferwerd - Veerdam (10,7 km)

Woensdag 31 maart 2021

Het is een heerljk zonnige dag. Bij de start van de route in Ferwerd tikt een vriendelijk mevrouw tegen het raam om ons het wat verborgen klinkerpadje bij de kerk aan te wijzen waar de route langs gaat.
We  lopen daarna onder een poortje door en komen uit op het dorpsplein Vrijhof. Het is er stil maar ziet er gezellig uit.

Al wandelend over een schelpenpad en klinkerpad komen we aan bij de hoogste terp in Friesland. 
De kruin van de terp van Hogeheitum ligt negen meter boven NAP.
Het is een mooi gezicht zo met alle lagergelegen landerijen eromheen.
Het schelpenpad waar we een tijd later over lopen blijkt de oude spoordijk te zijn. Al lopend komen we door het gezellige uitziende dorp Blija. Het ziet er wat verlaten uit.

Via een schouwpad langs de sloot komen we uiteindelijk via een asfaltweg bij de zeedijk. Wat opvalt zijn de zomerpolders aan de ene kant die we zien. Deze worden vooral als weiland gebruikt en een plek waar zoetwater wordt opgevangen.
Aan de andere kant van de dijk zien we de kwelders. 
Bij eb liggen ze droog en bij vloed kunnen ze onderstromen. Al in de middeleeuwen ondekten monikken dat ze het proces van aanslibbing een handje konden helpen. Boeren en werkloze arbeiders namen dat later van hen over. De kustboeren ondekten al snel dat deze nieuwe landaanwinning heel vruchtbaar was.

Op de dijk lopen schapen en de lammetjes dartelen vrolijk rond. De dijk nodigt ons uit om even een plekje in het gras op te zoeken. Kijkend naar de boot die richting Ameland vaart en genieten van de mooie natuur.
De zon schijnt volop en het is heerlijk warm.  Het blijkt dat deze dag. 31 maart 2021, de warmste dag is ooit gemeten in Nederland.

Daarna lopen we verder naar de Veerdam het eindpunt van de dag.


Voor foto's klik hier.


Totaal gelopen 112,1 km
Nog 157 km te gaan.