Zoutelande - Terra Maris (14,9 km)

 

 

Dinsdag 1 september 2015

 

Donkere wolken hangen boven ons en daaruit komt een enkele regenbui.

 

Zo start onze dag als we na een jaar weer verder gaan met enkele routes van het Deltapad.

 

Nadat de auto is weggezet gaan we met de bus naar Zoutelande. De kooplui zijn daar druk bezig een gezellig uitziende markt rond de kerk neer te zetten. Onderweg komen we langs de Willibrodusput.  Dit is een kopie van de originele put waar de Ierse monnik Willibrod zijn stok in de grond heeft gestoken om zoet water aan te boren.

Wij gaan na de kerk linksaf en volgen de trap omhoog. De zee (weer) zien en de wind voelen is een aangename start van deze route. De route in de duinen is er één van stijgen en dalen. Bij Westkapelle zien we het landingsmonument, een tank. Daarna lopen we voorbij de vuurtoren. Door de wolken is inmiddels de zon gaan schijnen.

 


We volgen een schelpenpad en komen bij het beeldje Nehalennia.
Begin 1647 sloeg de zee na een hevige storm een stuk van de duinen af. Vanonder het zand verschenen echter ineens allerlei kalk- en zandstenen beeldhouwwerken aan de oppervlakte. Het bleken de resten van een kleine tempel voor de mystieke godin Nehalennia te zijn die rond het jaar 200 bij Domburg heeft gestaan.

 

Vanaf de duinen lopen we via een voetgangerssluis  Landgoed Hoogduin in. Via het bos komen we aan bij het museum Terra Maris (museum voor natuur en landschap). Op de parkeerplaats daar staat onze auto.

 


Totaal gelopen 57,6 km
Nog te gaan    146,4 km