Stavoren - Ferwoude (19,3 km)
 

Maandag 24 maart 2014

De lente is net  begonnen, een nieuw begin, een nieuwe start.

In september 2013 kwamen we bij het eindpunt van het Zuiderzeepad in Stavoren.
Vandaag starten we in Stavoren met het Nederlands kustpad LAW 5.3. Dat is wandelen langs het werelderfgoed Waddenzee. Deze route loopt van Stavoren naar Bad Nieuwe Schans en is 268 km lang.

Weidse waddenkust
Fraaie vergezichten. Een kerktoren aan de horizon. Bolle stapelwolken zweven erboven. Een zonnestraal doet de donkere zee in een smalle baan oplichten. Het kustpad van Friesland en Groningen laat een bijzonder stukje Nederland zien.


Het lente zonnetje laat zich al zien, maar de temperatuur is nog frisjes. Nadat we de fietsen alvast in Fernwoude hebben neergezet rijden we op de fiets naar Stavoren. Het bronzen ‘vrouwtje van Stavoren’ kijkt nog altijd turend de haven uit.

Vanaf het startpunt in  Stavoren lopen we via ’t Seleantsje  de dijk op. Met frisse moed gaan we op pad. Het geluid van het water van het IJsselmeer, de vele vogels, de wind, schapen, en de geuren voelen weer heerlijk vertrouwd. Wie zien zelfs een paar reeën in de weilanden lopen.
Al snel zien we in de verte de kerktoren van Hindeloopen. Groot is Hindeloopen niet maar het heeft wel stadsrechten. Een prachtig havenstadje, waar helaas nu nog geen restaurant open is om even een pauze te nemen.

We lopen daarom verder via de dijk richting Workum. We passeren een historische vuurtoren (It Toarntje) welke nog wordt bewoond door de laatste officiële vuuropsteker. In het rustige Workum is één restaurant open waar we genieten van een kopje soep. Vanaf 1 april start het toeristenseizoen hier weer en is alles open.

Via een smal steegje vervolgen wij onze route. We volgen een voetspoor door de weilanden en komen daarna weer op de dijk. Het drassige gras loopt zwaar en de vele hekken die we over moeten klimmen maakt het lopen zwaarder.
 
Het is leuk om te zien hoe schapen door de boer van de dijk worden gelokt en richten de boerderij kuieren. Wij kuieren tot het kerkje in Ferwoude. Het eindpunt van onze 1e etappe.

 

Voor foto's klik hier.

 

Totaal gelopen 19,3 km
Nog 249,8 km te gaan.